جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

روش های کلاهبرداری در سیستم های مالی غیرمتمرکز

اشتراک گذاری مطلب:

لینک کوتاه مطلب:

در حال حاضر سیستم های مالی غیرمتمرکز(دیفای)، موفقیت های بسیاری در زمینه بازار ارز دیجیتال کسب کرده است. توکن های دیفای سهم بسیار بزرگی را در حوزه دارایی های دیجیتال دارند. جدای از اینکه سیستم های مالی غیرمتمرکز به برترین مرکز جذب کاربران فعال دیفای تبدیل شده است اما در عین حال کلاهبرداری های بسیاری در این صرافی نیز صورت می گیرد. به همین خاطر می خواهیم در این مقاله به بررسی کلاهبرداری در سیستم های غیر متمرکز  بپردازیم. برای آشنایی بیشتر تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

سیستم های مالی غیرمتمرکز یا DeFi به برنامه های مالی اشاره می کند که بر روی سیستم های بلاک چین  ساخته شده اند و فاقد فوریت های مرکزی هستند. همانطور که توسط Coingecko محاسبه شده است. توکن های بازار DeFi در سال 2021 به بالای 100 میلیارد دلار رسیده است. بنابراین توکن های بازار، دیفای را در سال 2021 به منطقه ای برتر برای فعالیت هکرها و کلاهبرداران تبدیل می کند. CipherTrace گزارش می دهد که 99 درصد از خروجی های کلاهبرداری سال 2020 حوزه ارز دیجیتال، مربوط به سیستم های مالی غیرمتمرکز است. در سال 2021 نیز، بیش از 60 درصد از هک های مربوط به ارز دیجیتال  مربوط به حوزه دیفای است که نسبت به سال گذشته 25 درصد افزایش یافته است. بسیاری از تحقیقات اخیر که Cylynx انجام داده نیز، مربوط به استفاده از قراردادهای هوشمند DeFi برای مخفی کردن و پولشویی بودجه است.

انواع کلاهبرداری های رایج در دیفای

انواع کلاهبرداری های رایج در دیفای

  • هک کردن

فضای دیفای یک محیط برای هکرهای خلاق است که در جستجوی راهی برای سوء استفاده بیشتر در این زمینه هستند تا از این طریق بتوانند درآمدزایی بیشتری داشته باشند. به عنوان مثال می توان از جمله جدیدترین هک ها، به سیستم های مالی غیرمتمرکز DODO اشاره کرد. در این صرافی، چندین استخر که متعلق به صرافی بودند مورد هک قرار گرفته و در نهایت هکر موفق به سرقت 3.8 میلیون دلار شد.

  • کلاهبرداری های Exit

کلاهبرداری های خروجی از جمله روش های کلاهبرداری در سیستم های مالی غیرمتمرکز است. این نوع کلاهبرداری زمانی اتفاق می افتد که تیم پشتیبانی یک پروژه خاص ناپدید می شوند و در این حالت تمامی سرمایه به صورت کلی از بین می رود. اغلب این نوع از کلاهبرداری در دوره های اولیه سرمایه گذاری اتفاق می افتد.

  • کلاهبرداری های Rug Pulls

این نوع کلاهبرداری نیز مشابه با همان کلاهبرداری های صرافی دیفای از نوع Exit است اما تنها تفاوتی که با کلاهبرداری های Exit دارد، این است که تیم پروژه نمی تواند سرمایه مورد نیاز در یک دوره پیش فروش را تامین کند. بنابراین، اغلب توکن را در یک مبادله غیرمتمرکز لیست کرده و در نهایت منتظر تعداد افراد کافی بوده تا از این طریق  نقدینگی استخر را تامین کنند. بنابراین زمانی که کاربران توانستند بودجه کافی برای انجام کار را فراهم کنند، نقدینگی را از صرافی  DEX خارج می کنند. مثالی که می توان در این مورد بیان کرد، مربوط به پروژه ای به نام TurtleDex است که توانست 2.5 میلیون دلار  BNB سرمایه از این طریق بدست بیاورد.

روش های مقابله با کلاهبرداری در سیستم های مالی غیرمتمرکز

برخلاف اینکه پروتکل دیفای یک فضای کامل و امنی برای معاملات ارز دیجیتال است اما باز هم همیشه یک احتمال برای شکست وجود دارد. بنابراین در صورتی که تحقیقات کافی در این زمینه داشته باشید، می توانید خسارت را به حداقل ممکن برسانید. برای دریافت پاسخ این سوال که چگونه می توان با کلاهبرداری در سیستم های مالی غیرمتمرکز مقابله کرد را در ادامه ارائه دادیم، با ما همراه باشید.

1. تحقیقات لازم در مورد پروژه داشته باشید

قبل از اینکه بر روی یک پروژه سرمایه گذاری کنید، نیاز است که بررسی کنید تیم پشتیبان این پروژه چه کسی است. بنابراین در تلاش باشید تا آنجا که می توانید در مورد افراد تیم، آگاهی لازم را بدست بیاورید. در مورد اینکه، تیم پروژه قبل از آن چه کارهایی را انجام داده اند و یا اینکه می توان هویت این افراد را تامین کرد؟ در این ارتباط پاسخ های گوناگونی وجود دارد که باید قبل از سرمایه گذاری آن را بدست بیاورید. برای تحقیقات بیشتر در این زمینه می توانید به کانال های تلگرامی بپیوندید و سوالات خود را در این زمینه بپرسید. در صورتی که هر گونه پاسخ های مشکوکی داده شد، از این پروژه ها دور مانده و دست از فعالیت بردارید.

2. شناخت مشاوران و سرمایه گذاران

روش دیگری که می توان برای جلوگیری از کلاهبرداری در سیستم های مالی غیرمتمرکز استفاده کرد، شناخت مشاوران و سرمایه گذاران در مراحل ابتدایی پروژه است. پروژه هایی که از طریق مشاوران معرفی می شوند بسیار قابل اطمینان تر هستند و همین روند نیز در مورد سرمایه گذاران وجود دارد. در صورتی که یک پروژه نتواند لیست سرمایه گذاران خود را فاش کند و از ارائه اطلاعات در مورد مشاوران خود امتناع کند، این می تواند هشداری بر پرریسک بودن پروژه باشد. البته این نکته را نیز در نظر داشته باشد که هر پروژه فعال در زمینه دیفای می تواند هک شود اما در صورتی که همان پروژه مورد حمایت جدی سرمایه گذارانی که قابل اعتماد باشد، برگشت سرمایه یا جبران خسارت بسیار بیشتر است.

3. تحقیق در مورد محصول

سرمایه گذاری در پروژه دیفای یا سیستم های مالی غیرمتمرکز باید با همان مزایادر مورد سرمایه گذاری توجیه شود. باید در محصول جستجو کرده و تعیین کنید چه مسیری را برای آن مشاهده می کنید. علاوه بر این بایستی نگاهی به کارهای کلی که تاکنون تیم در مورد این پروژه انجام داده است را مورد بررسی قرار دهید. اگر پروژه ای را مشاهده کردید که در زمان ابتدایی راه اندازی خود بوده و در عرض چند ساعت راه اندازی شده است بهتر است از آن دوری کنید.

4. تاثیر قرارداد هوشمند بر روی انتخاب پروژه

هر پروژه ای که در زمینه دیفای باشد، قرارداد هوشمند دارد. در صورتی که یک تیم، قرارداد هوشمند خود را علنی کرده باشد، باید آن را مورد بررسی قرار دهید. با بررسی قرارداد هوشمند می توانید درستی پروژه را تایید کرده و تمام مشکلات احتمالی و روش های مقابله با این نوع پروژه ها را پیدا کنید.

این نکته را در نظر داشته باشید که تنها بر روی پروژه هایی سرمایه گذاری کنید که دارای قرارداد هوشمند بوده و تیم کاملا معتبر و قابل اعتماد از آن پشتیبانی کند. در صورتی که تیم پشتیبانی این پروژه ناشناس باشد و قرارداد هوشمند  آن عمومی نباشد، بهتر است بر روی این پروژه کار نکنید.

بر روی پروژه هایی کار کنید که قرارداد هوشمند آن حسابرسی شده باشد. چنانچه شما فردی باشید که تجربه کافی در زمینه برنامه نویسی دارید که برای رمزگذاری قرارداد هوشمند مورد استفاده قرار می گیرد، بررسی قرارداد هوشمند چندان نگران کننده نیست. در صورتی که در این زمینه نیز اطلاعاتی ندارید، می توانید به راحتی از متخصصانی که در این زمینه فعال هستند اطلاعات بگیرید و در صورت تایید بر روی آن سرمایه گذاری کنید.

5. تحقیق در مورد توزیع توکن و ارزش اولیه در بازار

قبل از اینکه بر روی یک پروژه دیفای سرمایه گذاری کنید، در مورد توزیع توکن های آن تحقیق کنید. در صورتی که تعداد توکن های بسیاری در گردش باشند، این نکته می تواند هشداری برای سرمایه گذاری باشد. در صورتی که نمودار توزیع توکن عمومی نباشد، اصلا بر روی پروژه سرمایه گذاری نکنید. از نظر ارزش اولیه بازار، آن دسته از پروژه هایی که دارای ارزش اولیه کمتری هستند، شانس بیشتری در بازدهی پروژه دارد. هر چقدر ارزش بازار بزرگتر باشد، پتانسیل آن برای بازدهی نامتناسب کمتر خواهد بود.

منشا کلاهبرداری سیستم های مالی غیرمتمرکز

منشا کلاهبرداری در سیستم های مالی غیرمتمرکز

کلاهبرداری های خروج از ارزهای رمزنگاری شده در سال 2017 با رونقعرضه اولیه سکه (ICO)  بسیار مورد توجه قرار گرفت. پروژه های جدید و امیدوار کننده از نفوذ و اجتماع خود برای تبلیغ سکه های آینده استفاده کرده، وعده بازگشت های باورنکردنی را داده تا بعداً از فرآیند تحویل رد شده و با بودجه کاربران فرار کنند.

اخیرا ” کلاهبرداری های Exit ” به اشکال مختلف مرتبط با همه تحولات جدید در فضای رمزنگاری شده وجود دارد. پروژه های غیرمتمرکز مربوط به امور مالی فهرست شده در مبادلات غیرمتمرکز بسیار خطرناک هستند زیرا فضا پر از “Rug Pulls” (شکل دیگری از کلاهبرداری خروج) است. این امر چندین بار اتفاق افتاده است، حتی با سکه هایی که در صرافی های متمرکز محبوب فهرست شده اند. یک مثال پروژه اخیر TITAN از Iron Finance است که عمدتاً به دلیل سرمایه گذاری Mark Cuban به محبوبیت زیادی دست یافت. عدم تمرکز توکن های غیرقابل قضاوت(NFT) اکنون به معنای واقعی کلمه، توسط هر کسی که طرفداران شایسته ای دارد ایجاد می شود. از جمله افراد مشهور، می توان به کاربران یوتیوب و ورزشکاران اشاره کرد.

نتیجه گیری

مطالب این مقاله، تنها برخی از روش های کلاهبرداری در سیستم های مالی غیرمتمرکز هستند که باید به آنها دقت کنید. البته این نکته را در نظر داشته باشید برای مصون ماندن، باید تمامی این روش های کلاهبرداری را باید در کنار هم مورد بررسی قرار داد. در صورتی که تحقیقات خود را به درستی انجام دهید می توانید با اطمینان کامل سرمایه گذاری خود را با اطمینان کامل انجام دهید.

منبع :

https://alirezamehrabi.com/