دو مورد از بزرگترین گرایش های سرمایه گذاری مربوط به فناوری بلاک چین و ارزهای رمزنگاری شده، توکن های غیرقابل انعطاف یا NFT و منابع مالی غیر متمرکز یا DeFi است. برای پاسخ به این سوال که آیا NFT یا دیفای بهتر است؟ و یا اینکه دلیل محبوبیت بازارهای مالی دیفای در این روزها چیست؟ در این مقاله به معرفی هر یک از بازارهای سرمایه گذاری پرداخته تا متوجه مزایا و معایب این دو نوع سرمایه گذاری شوید. برای آشنایی بیشتر تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
دیفای DeFi چیست؟
دیفای همان منابع مالی غیرمتمرکز است که بر روی شبکه بلاک چین وجود دارد. در صورتی که بخواهیم به صورت مفصل تر در مورد دیفای توضیح دهیم، جنبشی است که هدف آن ایجاد یک اکوسیستم خدمات مالی منبع باز، بدون نظارت بوده که دسترسی آن راحت باشد. کاربران دیفای می توانند کنترل تمام دارایی های خود را در دست داشته باشند و با استفاده از برنامه های متمرکز به صورت همتا به همتا با اکوسیستم خود ارتباط برقرار کنند.
مزیت اصلی دیفای، دسترسی آسان به تمامی خدمات مالی است به خصوص برای کسانی که از سیستم مالی خود رضایتی ندارند. از دیگر مزایای دیفای چارچوب ماژولار است که بر روی آن ساخته می شود. برنامه های کاربردی دیفای با کاربر روی بلاک چین های عمومی به صورت بالقوه بازارهای مالی، محصولات و خدمات کاملا جدیدی ارائه می دهد.
مزایای دیفای چیست؟
از جمله مزایایی که می توان در مورد دیفای بیان کرد شامل موارد زیر است:
- دیفای فاقد واسطه بوده و کاربران محیط دیفای می توانند به صورت کامل بر روی دارایی های خود نظارت داشته باشند. این نوع نظارت می تواند هزینه های مربوط به تهیه و استفاده از خدمات را کاهش دهد.
- تمامی خدمات مالی دیفای بر روی بلاک چین مستقر شده اند، بنابراین داده ها بر روی هزاران نود پخش شده و باعث خاموش شدن احتمالی سرویس می شود.
- از آنجایی که می توان چارچوب مربوط به دیفای را از قبل ایجاد کرد، بنابراین سیستم راه اندازی آن آسان است.
- دسترسی آسان برای تمامی افرادی که به خدمات مالی سنتی دسترسی ندارند.
- دیفای هزینه ها را به طور قابل توجهی کاهش داده و افراد کم درآمد می توانند از خدمات مالی بهره مند شوند.
معایب دیفای (DeFi) چیست؟
- عملکرد ضعیف: از آنجایی که بلاک چین کندتر بوده و این به معنی کند بودن پلتفرم های شکل گرفته بر روی بلاک چین است. بنابراین توسعه دهندگان برنامه های دیفای باید این محدودیت ها را در نظر گرفته و محصولات خود را مطابق با این محدودیت ها بهینه کنند.
- ریسک اشتباهات کاربران: از دیگر معایبی که دیفای برای کاربران خود دارد این است که تمامی مسئولیت های دیفای را به کاربران منتقل می کند.
- داشتن تجربه کاربری بد: در حال حاضر استفاده از برنامه های دیفای نیاز به تلاش زیادی از سمت کاربر دارد. بنابراین برای اینکه دیفای بتواند به یک سیستم مالی جهانی تبدیل شود، باید مزایایی را ایجاد کند تا کاربر را ترغیب به جایگزین کردن سیستم سنتی با دیفای کند.
- اکوسیستم بهم ریخته: از دیگر معایبی که دیفای دارد، نداشتن سیستم مناسب برای موارد خاص است و کاربران بایستی برای داشتن نتیجه عالی، بهترین گزینه ها را داشته باشند.
NFT چیست؟
NFT نوعی از توکن است که غیر قابل تفویض بوده و بر روی بلاک چین اتریوم قرار دارد. اینکه صاحب یک توکن NFT کیست در یک بلاک چین ثبت می شود و تمامی سیستم هایی که به یک بلاک چین متصل هستند، می توانند به اطلاعات آن دسترسی داشته باشند. هیچ فردی امکان تغییر در اطلاعات ثبت شده در بلاک چین را ندارد. بنابراین NFT ها سیستم هایی منحصر به فردی هستند و به خاطر استفاده از بلاک چین امنیت لازم برای تراکنش های مورد نیاز را خواهد داشت.
در حال حاضر از توکن های غیر قابل تفویض می توان در صنایع مختلفی همچون گیمینگ و کلکسیون دیجیتال استفاده کرد که با استاندارد ERC-20 بر روی بستر اتریوم ساخته می شود. البته از سال 2021 توکن های غیر قابل تفویض بر روی دیکر بلاک چین ها نیز شروع به توسعه کرد، مانند بلاک چین: BEP-721.
مزایای استفاده از NFT چیست؟
- کمیاب بودن: از جمله مزایای NFT، کمیاب بودن آن است. گر چه توسعه دهندگان این توکن این قابلیت را دارند که هر تعدادی که مایل باشند از این توکن بسازند اما تمایل به نادر بودن این توکن دارند.
- غیر قابل تقسیم شدن: هر چند این قانون محسوب نمی شود اما اغلب توکن های غیرقابل تفویض به واحدهای کوچکتر تقسیم نمی شوند و باید کل واحد توکن را معامله کرد.
- قابلیت انتقال: توکن هایNET در بازار قابلیت معامله ندارد اما این چیزی از منحصر به فرد بودن این توکن ها کم نمی کند.
- داشتن اصالت: این نوع از توکن های غیر قابل تفویض مبتنی بر حوزه بلاک چین بوده، بنابراین شکی در اصالت این نوع توکن ها نیست.
- داشتن حق مالکیت: این مورد نیز به استفاده از پلتفرم های غیرمتمرکز اشاره دارد که در آن هیچ مالکی قابلیت تغییر داده ها را ندارد.
معایب توکن NFT چیست؟
- امنیت بالا به همراه سرعت کم: اینکه این نوع از توکن ها از امنیت بالایی برخوردار هستند هیچ شکی وجود ندارد اما نسبت به دیگر توکن های ERC-20 ضعیف تر بوده و با سرعت پایین تری فعالیت خود را انجام می دهند. البته برای پیشرفت این نوع از توکن ها از نرم افزارهای خاصی استفاده می شود که هم گران بوده و هم اینکه کار با آنها سخت است.
- عدم پشتیبانی قوی: از دیگر معایب NFT این است که هیچ پشتیبان قوی برای آن وجود ندارد.
- فضای پولشویی حاکم: از دیگر معایبی که این نوع توکن دارد، هیچ سقف ارزش گذاری وجود نداشته و تنها با قیمتی که خریدار پیشنهاد می دهد قیمت گذاری تعیین می شود.
NFT بهتر است یا دیفای؟
با توجه به مطالبی که در بالا بیان شد، متوجه مزایا و معایب هر دو نوع سرمایه گذاری شدید، اما اینکه NFT بهتر است یا دیفای را در ادامه مورد بررسی قرار می دهیم. در حال حاضر با بررسی شاخص هایی که در بازار وجود دارد، نشان می دهد که توکن های غیر قابل تعویض یا NFT در حال کاهش بوده و گرایش بیشتر معامله گران به سمت امور مالی غیر متمرکز یا همان دیفای است.
DeFi Perp یا دیفای پرپ، شاخصی است که در صرافی FTX مورد استفاده قرار می گیرد و در حال حاضر از 25 ارز دیجیتال در حوزه دیفای پشتیبانی می کند. از جمله این ارزهای دیجیتال می توان به پولکادات، سولانا، میکر، یونی سواپ و سوشی سواپ اشاره کرد.
از آنجایی که افزایش سریع قیمت توکن های NFT جزو مهم ترین ویژگی هایی بود که توانست معامله گران بسیاری را به سمت خود جذب کند اما کاهش قیمت نیز می تواند معیار خوبی برای قضاوت در مورد وضعیت کلی این بخش باشد.
البته فرضیه ای که در مورد NFT می تواند وجود داشته باشد این است که فروش آنها با قیمت پایین نشان دهنده اشباع بودن بازار است.
نشانه ای که در مورد رشد اکوسیستم دیفای وجود دارد، افزایش تعداد کاربران در این حوزه با گذشت زمان است. کاربران جدیدی که وارد پروتکل دیفای می شوند به احتمال زیاد جذب بازدهی ثابت و بدون مشکل این قسمت از بازار خواهند شد.
گسترش بازار دیفای، نشان دهنده این است که افرادی که در حوزه بازار NFT سود بدست آورده اند، به دنبال قفل کردن سرمایه های خود و کسب سود بیشتر در دیفای است. البته این نکته را در نظر داشته باشید که افراد مبتدی بازار دنبال فرصت های کم ریسک تر هستند. از دیگر مواردی که باعث جذب معامله گر به سمت دیفای می شود، ایجاد بیشتر پروتکل های برتر دیفای در بستر شبکه اتریوم است، به همین علت نیز اتریوم یک آلت کوین برتر بازار و دارایی های اصلی اکوسیستم دیفای محسوب می شود که برای استیکینگ و خرید سایر توکن ها استفاده می شود.