جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شبکه هلیوم (Helium) چیست؟

اشتراک گذاری مطلب:

لینک کوتاه مطلب:

شبکه هلیوم (Helium Network) شبکه اینترنت همتا به همتا یا (p2p) و بی سیم است. هدف اصلی و مهم هلیوم گسترش IoT در سراسر جهان و شناسایی نقص در زیرساخت های کنونی است. به نحوی که کاربران در سراسر دنیا، بتوانند از طریق هلیوم یک منبع اینترنت باشند. در دنیای امروزی بسیاری از سیستم عامل ها، فناوری ها و خدمات در حال انتقال به سیستم های منبع باز و غیرمتمرکز هستند. شبکه های همتا به همتا (P2P) هستند که موجب معرفی شبکه های بلاک چین شدند و رمزارزهایی مانندبیت کوین (BTC)، اتریوم (ETH) و غیره، نشان داده اند که دفتر کل معاملات غیرمتمرکز چقدر مهم است.

شبکه های همتا به همتا و بلاک چین ها وارد حوزه اینترنت اشیاء یا IOT نیز شده اند و قصد دارند تا تحول عظیمی در این زمینه بر مبنای شبکه های غیرمتمرکز ایجاد کنند. یکی از شرکت ها در حوزه اینترنت و به خصوص اینترنت اشیا، شبکه هلیوم است که در این مطلب به بررسی این شبکه می پردازیم، تا انتها با ما همراه باشید.

معرفی و کارکرد شبکه هلیوم

آشنایی با شبکه هلیوم

شبکه هلیوم درسال 2019 (1398) راه اندازی شد. پروتکل مورد استفاده در شبکه هلیوم، پروتکل اجماع “HoneyBadgerBFT” است. همانطور که گفتیم این شبکه به دستگاه های وایرلس و بی سیم اجازه برقراری ارتباط با یکدیگر را می دهد. داده ها در این شبکه از طریق نودهای شبکه منتقل می شوند. این گره ها به صورت هات اسپات وجود دارند که ترکیبی از یک دستگاه استخراج بلاک چین ( ماینر)و یک دروازه بی سیم (ورودی وایرلس) است.

شبکه هلیوم از PoC یا الگوریتم اثبات پوشش (Proof of Coverage) برای انتقال اطلاعات در شبکه خود استفاده می کند. الگوریتم اثبات پوشش نوعی از گواهی اثبات کار  است. این الگوریتم به منظور تایید اعتبار گره ها(نودها) است‍فاده می‌ شود.

الگوریتم اثبات پوشش به طور دائم کیفیت خدمات و پوشش ‌دهی هات اسپات‌ ها در شبکه را آزمایش می کنند و نودهایی که در این آزمایش ها شرکت کنند به‌ عنوان پاداش سکه HNT دریافت خواهند کرد. کاربران به منظور مشارکت در شبکه هلیوم، باید ابتدا اقدام به خرید یا ساخت دستگاه‌ های هات اسپات کنند.

هدف از ایجاد شبکه هلیوم همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد گسترش اینترنت اشیا در تمامی جوانب زندگی انسان ها و ایجاد جامعه ای مدرن با کیفیت زندگی بالا است. (شبکه غیرمتمرکز همتا به همتا با برد زیاد برای IOT).

طراحی شبکه هلیوم به نحوی انجام شده است که به کاربران این شبکه با صرفه جویی در مصرف انرژی، امکان استفاده از دستگاه هایIOT را می دهد. با استفاده از شبکه هلیوم طیف وسیعی از دستگاه ها به اینترنت متصل می شوند. از دستگاه های هوشمند در منزل گرفته تا غلاده حیوانات خانگی هوشمند، اسکوترهای الکترونیکی هوشمند، دوچرخه های هوشمند، دستگاه های هوشمند پزشکی و هرچه که بتوان به اینترنت متصل کرد.

سیستم مورد استفاده برای این شبکه متن باز است و مشاغل مختلف یا کاربران این شبکه قادر خواهند بود اسپات هلیوم را بخرند و مدیریت آن ها را خودشان به عهده بگیرند. براین اساس هر کاربر اپراتور شبکه می تواند یک هلیوم هات اسپات شبکه ایجاد کرده و نودهای مرتبط را در اختیار بگیرند. شبکه هلیوم را به همین دلیل شبکه مردم یا PeopleNetwork می گویند.

خدمات و محصولات شبکه Helium

شبکه هلیوم برای گسترش به کارگیری  اینترنت اشیاء در تمام لایه های زندگی انسان ها ایجاد شد. بنابراین خدمات و محصولات این شبکه نیز در ارتباط با اینترنت است. از جمله خدمات و محصولات این شبکه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

هلیوم تب

رصد و زیرنظر داشتن اجزای مرتبط در شبکه هلیوم برعهده هلیوم تب (Helium Tab) است. اجزای متصل در شبکه هلیوم هر دستگاهی است که به واسطه هات اسپات و فناوری IOT به شبکه متصل است.

هلیوم کنسول

هلیوم کنسول به کاربران امکان ثبت‌نام، اعتبار دادن و مدیریت دستگاهشان را می دهد. در واقع این خدمت شبکه هلیوم را می توان یک ابزار مدیریت دستگاه مبتنی بر وب به شمار آورد. از قابلیت های دیگر هلیوم کنسول ثبت شناسه دستگاه، احراز هویت ایمن و استفاده از Data Credit است. Data Credit توکن مورد استفاده شبکه هلیوم برای پرداخت کارمزد شبکه است. توکن HNT توکن دیگر شبکه هلیوم به شمار می رود.

دستگاه های هات اسپات هلیوم

از آنجا که امواج دستگاه های هات اسپات هلیوم 200 برابر بیشتر منتقل می شود، بنابراین این دستگاه ها، دستگاه های روتر معمولی یا مودم معمولی نیستند بلکه یک LoRaWAN است که موجب اتصال اعضای شبکه با یکدیگر می شود.

مزایای شبکه هلیوم

مزایای شبکه هلیوم

از مهم‌ ترین مزایای هلیوم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • توسعه اینترنت اشیا به صورت سراسری در آینده
  • قابل استخراج بودن
  • استفاده از پروتکل HoneyBadger BFT. این پروتکل به شبکه اجازه می دهد به توافق و اجماع برسد حتی زمانی که کیفیت اتصال شبکه متغیر است.
  • رمزگذاری سراسری اطلاعات روی شبکه بلاک چین و مناسب برای اطلاعات حساس

امنیت شبکه هلیوم چگونه است؟

همانطور که گفتیم شبکه هلیوم از الگوریتم اثبات پوشش استفاده می کند که به کاربران این اطمینان را می دهد که پاداش ها از ثبات برخوردارند و اعتبارسنجی معاملات نیز تایید شده است. مکانیزم اجماع الگوریتم اثبات پوشش مبتنی بر پروتکل HoneyBadger BFT است که برای ارتباط گره ها در شرایط خاص طراحی شده است.

امنیت شبکه هلیوم

پروژه های همکار با شبکه هلیوم

از هلیوم با توجه به ویژگی ها و امکاناتی که دارد به منظور رصد و نظارت مداوم فعالیت اعضای شبکه استفاده می شود. برخی از مهمترین پروژه هایی که با هلیوم همکاری کرده اند، عبارتند از:

  • همکاری با نستله (Nestle)، به منظور کنترل و نظارت بر کامیون های باربری و کنترل میزان موجودی نوشیدنی
  • همکاری با شرکت اگولوس (Agulus) در تجهیز دستگاه های پیشرفته کشاورزی به سنسورهای متصل به شبکه هلیوم به منظور کنترل لحظه ای میزان موجودی آب
  • همکاری باشرکت لایم (Lime) به منظور رصد دوچرخه ها و اسکوترهای مفقود شده
  • همکاری شبکه هلیوم با کانسرو (Conserv) به منظور جمع آوری اطلاعات در مورد مجموعه های هنری
  • همکاری هلیوم با کربند (Careband) به منظور شناسایی مراکز آلوده به ویروس، نظارت بر تردد و تماس پرسنل در دوران همه گیری کووید 19 با استفاده از مچ بندهای قابل اتصال به اینترنت
  • همکاری با بی‌سایکل (BCycle) برای به اشتراک گذاری دوچرخه در آمریکا و ردیابی دوچرخه های به اشتراک گذاشته شده

رمزارز هلیوم

تا به این جا در مورد شبکه هلیوم صحبت کردیم. اما بد نیست بدانید این شبکه دارای رمزارزی نیز است که یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز مبتنی بر بلاک چین و یکی از بهترین رمزارز هایی است که دو حوزه بلاکچین و اینترنت اشیا را به یکدیگر مرتبط کرده است. این رمزارز در سال 2019 و 6 سال پس از ایجاد استارتاپ هلیوم، به منظور فراهم کردن شرایط زیرساختی برای اینترنت اشیا شروع به فعالیت کرد.

توکن اختصاصی ارز دیجیتال هلیوم با نماد HNT، توکن اختصاصی بلاک چین هلیوم است. کار توکن HNT پاسخ به نیازهای دوطرف اصلی در شبکه بلاک چین هلیوم است. یعنی میزبانها و اپراتورهای شبکه هات اسپات و شرکت ها و توسعه دهندگانی که از هلیوم استفاده می کنند.

توکن HNT به منظور رشد و کارایی زیرساخت هایی که شبکه را تامین می کنند، استفاده می شود. البته توکن دیگری در شبکه هلیوم وجود دارد با نام Data Credit که برای پرداخت هزینه تراکنش کاربران شبکه استفاده می شود.

ارز دیجیتال هلیوم (Helium) اجازه برقراری ارتباط و ارسال داده از طریق گره های(نودها) خود را به تمامی دستگاه های وایرلس می دهد. نودهای شبکه هلیوم ترکیبی از دروازه های بی سیم یا (Wireless gateway) و اسپات یا دستگاه های استخراج بلاک چین هستند. روش کار در شبکه هلیوم به این صورت است که با اجرای نودها توسط کاربر، توکن اصلی شبکه ارز دیجیتال هلیوم به عنوان پاداش به وی داده می شود.

جمع بندی

شبکه هلیوم یک شبکه وایرلس با برد بلند بوده که هدفش فراهم آوردن امکان پوشش دستگاه های اینترنت اشیاء در سراسر دنیاست. این شبکه محصولات و خدمات مبتنی بر اینترنت و اینترنت اشیاء ارائه می دهد که در تمامی آن ها به دنبال بالابردن کیفیت زندگی در استفاده از ابزارهای هوشمند است.

این شبکه همچنین دارای توکنی به نام HNT است که از آن برای پاداش در شبکه نیز استفاده می شود. هدف از ایجاد هلیوم بهبود ارتباط دستگاه ‌های اینترنت اشیاء وایرلس عنوان شده است. برای خرید این رمزارز باید ابتدا یکاستیبل کوین  بخرید و سپس در صرافی، استیبل کوین را به رمزارز هلیوم تبدیل کنید.

منبع :

https://alirezamehrabi.com/