جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

وایت پیپر چیست؟

اشتراک گذاری مطلب:

لینک کوتاه مطلب:

وایت پیپر(White Paper) در لغت فارسی به معنای اوراق سفید و در انگلیسی به معنی «گزارش دقیق و جامع» یا «گزارش رسمی دولتی» ترجمه شده است. امروزه در دنیای ارز دیجیتال و عرضه های اولیه‌(ICO) هم از وایت پیپر زیاد استفاده‌ می شود. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه پیشنهاد می شود تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

در واقع برای توضیح اوراق سفید به صورت صحیح باید گفت: این اوراق جزو اسناد فروش و بازاریابی به حساب می آیند که سعی دارد مشتریان را ترغیب کند تا از محصول یا خدمات مد نظر استفاده کنند. در این اوراق می توانید اطلاعات مربوط به خرید محصول، خدمات ارائه شده و تکنولوژی را به راحتی مشاهده نمایید. این اوراق به منظور بازاریابی قبل از فروش و یا به عنوان طرحی کلی از محصول، تهیه می شود. به خاطر داشته باشید که در این اوراق اطلاعاتی مانند کتاب راهنمای محصول و اطلاعات فنی مربوط به استفاده‌ از خدمات که به منظور پشتیبانی تهیه می‌شوند، را نخواهید یافت!

بیشتر وایت پیپر ها به دلایل زیر ارائه می شوند:

  • تشویق افراد (برای استفاده از یک محصول یا تکنولوژی)
  • برای حل یک مشکل کسب و کاری یا ریشه‌یابی یک چالش بزرگ

وایت پیپر در واقع تمامی ابعاد یک محصول یا خدمات را برای مخاطبان و استفاده کنندگان مشخص می کند تا با این کار به مشتریان کمک کند تا بتوانند راحت تر تصمیم بگیرند.


وایت پیپر در ارز های دیجیتال

در دنیای کریپتو، white paper به سندی اشاره دارد که طی یک استارتاپ، برای ارائه دادن اطلاعات و همچنین تشویق کردن سرمایه گذاران به سرمایه گذاری تولید می شود.

دنیای ارز های دیجیتال روز به روز در حال گسترش می باشد و دائما پروژه های غیرمتمرکز جدیدی بر بستر بلاک چین اجرا می شود. هر پروژه غیرمتمرکزی برای موفقیت، می بایست دنبال کنندگانی داشته باشد، بدین منظور برای پروژه های غیرمتمرکز در دنیای ارز های دیجیتال، وایت پپیر تهیه می شود. وایت پیپر معمولا در قالب یک فایل PDF، در اختیار کاربران شبکه قرار می گیرد. در این فایل موارد زیر بیان شده است:

  • معرفی کلی پروژه
  • بیان دقیق جزئیات پروژه
  • اهداف پروژه
  • مشکلی که این پروژه قصد حل کردن آن را دارد
  • راه حلی که این پروژه ارائه داده است

همچنین در هنگام عرضه اولیه ی یک ارز دیجیتال جدید(ICO) در بازار، وایت پیپر تهیه می شود. وایت پیپرها درست همزمان با عرضه اولیه کوین ها و سایر فرم‌های عرضه ی یک ارز مانند IEO، منتشر می‌شوند. این وایت پیپر شامل اطلاعاتی دقیقی در رابطه با این موارد می باشد:

  • تیم توسعه دهنده ی ارز دیجیتال
  • اطلات کامل و دقیق راجع به ارز ارائه شده
  • فناوری به کار برده شده در ارز دیجیتال
  • مشکلی که این پروژه برطرف می کند
  • نقشه ی راه
  • آینده و پیش بینی ارزش این ارز

وایت پیپر به شما کمک می کند تا به طور کامل در خصوص یک پروژه ی غیرمتمرکز اطلاعات کسب کنید و از ابعاد و اهداف پروژه با خبر شوید. می دانیم که ارزش و آینده ی یک توکن، به موفقیت یا عدم موفقیت پروژه آن بستگی دارد، لذا با بررسی وایت پیپر می تواند تحلیل کنید و آینده یک پروژه را پیش بینی کنید.

گفتنی است که اولین قدم برای سرمایه گذاری روی یک ارز دیجیتال، مطالعه وایت پیپر آن می باشد.

وایت پیپر بیت کوین

اولین و معروف ترین وایت پیپر ارز های دیجیتال، وایت پیپر بیت کوین می باشد. این گزارش در سال 2008 توسط شخص ناشناسی به اسم ساتوشی ناکاماتو (Satoshi Nakamoto)، تهیه و منتشر شد. این گزارش با این عنوان شروع می شود: «بیت کوین: یک سیستم پرداخت نقدی الکترونیک و همتابه‌همتا». به طور خلاصه وایت پیپر بیت کوین اصول زیر را شامل می شود:

  1. حذف واسطه ها توسط بیت کوین: در موسسات مالی متمرکز، اساس کار، اعتماد به شخص ثالث می باشد اما در ارز دیجیتال بیت کوین، اساس کار اعتماد بر اصول رمزنگاری شده است.
  2. امنیت بنیادی بیت کوین: امنیت شبکه بیت کوین وابسته به نودها و بلاک های بلاک چین آن می باشد یعنی تا زمانی که بلاک های جعلی از بلاک های اصلی سبقت نگیرند این شبکه امن و سخت خواهد بود.
  3. اعتماد به ارز دیجیتال: با توجه به سیستم تایم استمپ، امکان دوبار خرج شدن یک ارز دیجیتال وجود ندارد. از طرفی در هنگام انجام تراکنش، لازم است که فرد انتقال دهنده برای تایید تراکنش از کلید خصوصی به منظور امضا استفاده کند.
  4. مبتنی بر اثبات کار: شبکه ی ارز دیجیتال بیت کوین، مبتنی بر اثبات کار است.
  5. جذابیت استخراج بیت کوین: با توجه به اینکه ارزش این ارز دیجیتال، روز به روز در حال زیاد شدن است. اعتبار سنج ها همیشه برای کشف بلاک جدید و کسب جایزه، انگیزه کافی دارند.
  6. تعامل زنجیره ها: هر بلاک به بلاک قبلی خود ربط دارد. علاوه بر اینکه آدرس بلاک جدید وابسته به بلاک قبلی است، برای ایجاد بلاک های بیشتر، در صورت پر بودن حجم هارد دیسک، تراکنش های پیشین حذف می شود.
  7. حریم خصوصی: تمامی تراکنش ها برای کاربران شبکه قابل مشاهده می باشد و هیچ چیز از چشم کاربران مخفی نیست. تمامی اطلاعات برای همه شفاف است.

بخش های مختلف یک وایت پیپر

به طور کلی یک وایت پیپر استاندارد شامل بخش های زیر می شود:

  • چکیده: مانند تمامی نوشته ها، بخش چیکده یک شمای کلی از پروژه یا ارز دیجیتال را به کاربران ارائه می دهد تا مخاطب برای خواندن ادامه مطلب، کنجکاو شود.
  • مقدمه: در بخش مقدمه اطلاعات کلی و اساسی درباره ی بازاری که این پروژه یا ارز دیجیتال، قصد ورود به آن را دارد، به همراه اطلاعات مربوط به بلاک چین آن، آورده می شود.
  • مشکل: در این بخش مشکلی که این پروژه قصد حل آن را دارد به همراه اهداف پروژه آورده می شود.
  • محصول: در این بخش به طور دقیق محصول یا خدمات ارائه شده توضیح داده می شود و نحوه عملکرد این پلفترم شرح داده می شود.
  • مشخصات فنی: در این قسمت نیز مشخصات فنی بلاک چین همراه با نحوه توسعه و عرضه توکن های پروژه، آورده می شود.
  • توکن: اکثر پروژه وبرنامه های غیر متمرکز، یک ارز دیجیتال اختصاصی دارند، در این بخش اطلاعات مربوط به توکن پروژه ارائه می شود.
  • اطلاعات مربوط به عرضه عمومی: اگر وایت پیپر برای یک ارز دیجیتال باشد، در این قسمت زمان عرضه و راه اندازی آن به صورت دقیق بیان می شود.
  • تیم توسعه دهنده: موفقیت یک پروژه وابسته به تیم توسعه دهنده آن می باشد. در این بخش اطلاعات و سوابق مربوط به بنیان گذار پروژه و تیم توسعه دهنده، آورده می شود. همچنین نقش و سمت هر یک از افراد حاضر در پروژه شرح داده می شود.
  • جمع بندی: هر نوشته ی استانداری در نهایت با یک جمع بندی به پایان می رسد. در بخش جمع بندی اطلاعات کلی و مهم در رابطه با پروژه آورده می شود و همچنین مجدد، تاریخ عرضه ی ارز دیجیتال پروژه یادآوری می شود.

تفاوت وایت پیپر ها با بروشور و کاتالوگ

در واقع بروشور و کاتالوگ یک نوع وایت پیپر می باشند اما به اندازه وایت پیپر دقیق نیستند و بیشتر جنبه تبلیغاتی دارند. بروشور و کاتالوگ، با زرق و برق بیشتر و ظاهری مخاطب پسندتر ارائه می شوند. اما در حقیقت اوراق سفید برای قانع کردن و ارائه مدارک واقعی استفاده می شود به ویژه این که در حالت کلی، وایت پیپر دارای 2500 کلمه به سبک آکادمیک است.

لازم به ذکر است که هدف مشترک وایت پیپر با بروشور و کاتالوگ، تبلیغ یک محصول است که می تواند تاثیر بسزایی در تصمیمات اکنون و آینده مشتریان بگذارد.

اگر چه بروشورها ممکن است ظاهری زیباتر و تبلیغاتی با بازدهی بیشتر داشته باشند اما هدف از یک وایت‌پیپر معرفی مدارکی قانع‌ کننده و واقعی برای بهتر نشان‌دادن یک روش برای رویارویی و یا حل‌کردن یک مسئله است.


در ارتباط با بازاریابی مدل بنگاه به بنگاه

در این نوع ارتباط، سه نوع white paper اصلی در اختیار داریم.

نوع اول: به پیش زمینه نام دهی شده است که به شرح ویژگی های فنی پروژه می پردازد.

نوع دوم: به فهرست شماره‌ بندی شده اشاره دارد که در آن به نکات مربوط به طرح، پرداخته می شود.

نوع سوم: وایت پیپر مسئله (راه‌حل) است که در واقع یک راه حل جدید برای چالش های فنی پیش رو برای کسب و کار‌ها، می باشند.


جمع بندیوایت‌ پیپر(White Paper) در اصل یک گزارش کامل و دقیق از یک پروژه، محصول یا خدمات است. هدف اصلی ارائه وایت پیپر، تشویق افراد برای پیوستن به پروژه و سرمایه گذاری می باشد. در واقع وایت پیپر قصد دارد با دادن یک شمای کلی از مشخصات و اهداف یک پروژه، آینده پیش روی یک پروژه را برای مخاطبان شرح دهد.

وایت پیپر در دنیای ارز های دیجیتال در مورد پروژه های غیرمتمرکز و عرضه اولیه ها، تهیه و منتشر می شود. اولین وایت پیپر ارز های دیجیتال در سال 2008 توسط شخصی به نام ساتوشی ناکاموتو برای ارز دیجیتال بیت کوین منتشر شد. در وایت پیپر یک پروژه یا ارز دیجیتال، به طور کامل توضیح داده می شود که این پروژه به چه صورت میخواهد مشکلی خاصی را در شبکه حل کند.

یک وایت پیپر از بخش های مختلفی از جمله: چکیده، مقدمه، تعریف مشکل، توضیح محصول، مشخصات فنی، توکن، زمان عرضه، مشخصات تیم توسعه دهنده و جمع بندی تشکیل شده است.