کاربرد بلاک چین در خدمات مالی و بانکداری

اشتراک گذاری مطلب:

لینک کوتاه مطلب:

بلاک چین راهکارهایی ابتکاری و نوآورانه را معرفی کرد که تأثیر چشمگیری را تقریبا بر همه صنایع از جمله امور مالی، مدیریت زنجیره تامین و مراقبت های بهداشتی گذاشت. حدود دو تا سه سال پیش، استارتاپ های بلاک چین در معرض دید عموم قرار گرفتند. در حال حاضر، تقریبا هر شرکت مدرن به دنبال فرصت هایی برای استفاده از فناوری بلاک چین است. بلاک چین اساسا یک دفتر کل غیرمتمرکز است که به عنوان دفتر کل توزیع شده عمل می کند. با وجود اینکه مفهوم بلاک چین پیش تر نیز معرفی شده بود اما در سال 2009 و با ظهور بیت کوین توانست توجه عمومی را به خود جلب کند. علی رغم کاربرد های بسیاری که این فناوری می تواند داشته باشد، عموم مردم اغلب تنها از استفاده های بلاک چین در صنعت مالی یک دید کلی دارند. البته در واقعیت هم بلاک چین می تواند تاثیر بسیار عمیقی بر صنعت و خدمات مالی داشته باشد. با گسترش استفاده از بلاک چین در صنایع مختلف، بررسی کاربرد بلاک چین در خدمات مالی در زمان های آینده بسیار مهم است.

این مقاله تصویری مفصل از کاربرد بلاک چین در خدمات مالی ارائه می دهد. خوانندگان می توانند دریابند که چرا بلاک چین برای بخش مالی مدرن مناسب است و موارد استفاده از بلاک چین برای امور مالی چیست؟

مزایای کاربرد بلاک چین در خدمات مالی

به طور کلی، درک هرگونه فناوری جدید دشوار است. از همه مهمتر، یافتن فناوری با نامی که دقیقا آنچه را که انجام می دهد توصیف کند، غیر معمول است. در این مورد، بلاک چین مثال کاملی است زیرا دقیقا همان چیزی را نشان می دهد که از نامش پیداست. فناوری بلاک چین امکان ایجاد و ذخیره بلوک های اطلاعات را در یک زنجیره فراهم می کند. هر بلوک جدیدی که برای ثبت تراکنش ها ایجاد می شود، برای ایجاد “دفتر کل دیجیتال” در زنجیره گنجانده شده است. دفتر کل بلاک چین مزایای عمیقی نسبت به دفاتر رایج دیجیتال ایجاد کرده است، در نتیجه دامنه استفاده از بلاک چین در امور مالی را ارتقا می بخشد. بنابراین، دقیقا چه چیزی بلاک چین را از سایر دفترهای دیجیتال جدا می کند؟

مزایای مهم زیر، دلایل در نظر گرفتن کاربرد بلاک چین در بخش مالی را نشان می دهد:

عدم تمرکز

فناوری بلاک چین توزیع دفتر کل دیجیتال را در گره های مختلف امکان پذیر می کند. در نتیجه، نیازی به شخص ثالث منحصر به فرد برای پردازش و ذخیره داده های تراکنش نیست. بنابراین، استفاده از بلاک چین در خدمات مالی می تواند از هک شدن داده های تراکنش به دلیل عدم وجود مرجع مرکزی برای ذخیره داده های تراکنش ها با یک سیستم امنیتی منحصر به فرد جلوگیری کند. علاوه بر این، فناوری بلاک چین قدرت کنترل واسطه ها را بر تراکنش های مالی حذف می کند. در نتیجه، برنامه های بلاک چین در امور مالی می توانند از دسترسی بهتر و مقرون به صرفه بودن اطمینان حاصل کنند.

تغییر ناپذیری

مهمترین ویژگی در مورد بلاک چین که پاسخ مهمی به این می دهد که آیا بلاک چین آینده امور مالی است، تغییر ناپذیری است. پس از ساخته شدن بلاک ها و افزودن آنها به بلاک چین، هیچ گونه تغییری در آنها اعمال نمی شود. تغییرناپذیری طیف وسیعی از مزایای گسترده را با پیاده سازی در معاملات تجاری منظم ارائه می دهد. اساسا، دفتر کل بلاک چین می تواند به عنوان منبع اطلاعاتی قابل اعتماد عمل کند.

امنیت

در میان عوامل متعددی که تقاضا برای پیاده سازی بلاک چین در بانک ها را تقویت می کند، قطعا ویژگی امنیت، جایگاه بخصوصی دارد. بلاک چین برای امنیت دفتر کل معاملات خود از رمزگذاری استفاده می کند. در نتیجه، تنها افرادی که دارای یک کد کلیدی خاص هستند می توانند به داده ها دسترسی پیدا کنند. علاوه بر این، تراکنش های بلاک چین غیر متمرکز و همتا به همتا هستند، در نتیجه سطح برجسته ای از امنیت را تضمین می کنند.

کاربرد بلاک چین در خدمات مالی و بانکداری

اکنون که از ویژگی های متمایز بلاک چین که آن را برای بخش مالی مناسب می کند، مطلع شده اید مهم است که بدانید چگونه این فناوری می تواند صنعت مالی را متحول کند. پاسخ به سوال “چگونه بلاک چین در امور مالی استفاده می شود” از طریق درک چالش های موجود در صنعت مالی که بلاک چین آنها را حل می کند، به دست می آید. صنعت مالی برای مدت زمان زیادی با چالش های مختلفی روبرو بوده است.

اگرچه پیشرفت های تکنولوژیکی مسائل رایجی را حل کرده است اما برخی از فناوری های جدید منجر به افزایش مشکلات دیگری شده است. بازار مالی موجود پر از راه حل های مختلف تکنولوژیکی می باشد. بنابراین، ارائه دهندگان خدمات مالی دائما در مورد انتخاب راه حل هایی که به طور موثر با نیازهای آنها مطابقت دارد، گیج می شوند. در این قسمت برخی از مسائل و مشکلاتی که با راه حل های بلاک چین حل می شود، آورده شده است.

مسائل مرتبط با امنیت و شفافیت

خدمات مالی در سراسر جهان هنوز از رویکرد سنتی، متمرکز و چند لایه در عملیات خود پیروی می کنند. داده های مالی تا حد زیادی در پایگاه های داده متمرکز قرار دارد و باید از چندین واسطه عبور کنند. در عین حال، سیستم های متمرکز شفافیت را ارائه نمی دهند. علاوه بر این، امنیت داده ها فقط به امنیت پایگاه داده و واسطه ها بستگی دارد.

از سوی دیگر، پایگاه های داده با حداکثر سطح حفاظت نیز در برابر هک و نقض داده ها آسیب پذیر هستند. فقدان شفافیت اغلب منجر به تهدیدات امنیتی پیچیده ای می شود زیرا هیچ کس از هرگونه مغایرت در سیستم تا زمان شناسایی نقص در داده ها یا سایر حوادث ناخواسته مطلع نیست. اگرچه همه افراد با ایده شفافیت مالی صد در صد موافق نیستند اما سطح خاصی از شفافیت برای ارائه دهندگان خدمات مالی و مشتریان مفید است.

کاربرد بلاک چین در خدمات مالی و بانکی به تضمین شفافیت و امنیت به طور همزمان کمک می کند. مهمترین ویژگی بلاک چین برای اطمینان از امنیت و شفافیت تغییرناپذیری آن است. بدون محدودیت برای تغییر داده ها، بلاک چین می تواند امنیت، صحت و اصالت داده ها را تضمین کند. استفاده از بلاک چین در بخش مالی از مزیت حفظ حریم خصوصی نیز برخوردار است. برنامه های بلاک چین دارای دو کلید امنیتی مانند کلید خصوصی و کلید عمومی هستند.

کلید عمومی برای همه کاربران شبکه قابل دسترسی است و کلید خصوصی فقط برای ذینفعان در یک معامله قابل دسترسی است. بنابراین، کاربران در یک شبکه می توانند کلیات معامله را مشاهده کنند و جزئیات معامله فقط برای شرکت کنندگان قابل مشاهده است. در نتیجه، بلاک چین می تواند شفافیت را در سیستم مالی حفظ کند در حالی که از اطلاعات مالی محرمانه ذینفعان در معاملات محافظت می کند.

مسائل مرتبط با مخارج

بخش مالی باید مبلغ قابل توجهی را در عملیات مختلف سرمایه گذاری کند که عمدتا به دلیل تمرکز است. ارائه دهندگان خدمات مالی باید سرمایه گذاری عظیمی در حسابداری، نگهداری پایگاه داده، تهیه پایگاه داده مرکزی، سیستم های انتقال ارزش، امنیت پایگاه داده، هزینه نیروی کار و کمیسیون واسطه ها انجام دهند. علاوه بر این، همه این سرمایه گذاری ها مکرر هستند و ارائه دهندگان خدمات مالی باید به طور مرتب برای آنها پول اختصاص دهند. در نتیجه، تمام هزینه های اضافی می تواند حفظ یک سیستم خدمات مالی را بسیار گران کند.

مزیت صرفه جویی در هزینه ها توسط بلاک چین، پاسخ کاملی برای این است که “آیا بلاک چین آینده خدمات مالی است؟” زیرا می تواند هزینه های زیادی را برای ارائه دهندگان خدمات مالی کاهش دهد. بر اساس یک مطالعه اخیر، فناوری دفتر کل توزیع شده می تواند هزینه های ارائه دهندگان خدمات مالی را تا سال 2022 تقریبا از 15 تا 20 میلیارد دلار کاهش دهد. فناوری بلاک چین می تواند شفافیت را افزایش داده و ضمن تمرکز بر امنیت، کاهش هزینه ها را تضمین کند. کاربرد بلاک چین در خدمات مالی و بانکداری می تواند به اجرای قراردادهای هوشمند کمک کرده و در نتیجه هزینه های دفترداری، واسطه ها و انتقال ارزش را کاهش دهد.

مسائل حسابرسی

 

حسابرسی یکی از جنبه های جدایی ناپذیر بخش مالی است. به عنوان یک فرایند طولانی و بسیار گران، حسابرسی مالی نیز به دلیل عدم شفافیت مشکلاتی را تجربه می کند. بدون هیچ شفافیتی، واسطه ها می توانند بخشهای خاصی از اطلاعات را در طول فرایند حسابرسی افشا کنند. در نتیجه، بخش مالی باید با مسائلی نظیر رفتارهای غیراخلاقی، بی نظمی، دوره های طولانی حسابرسی و عدم صداقت روبرو شود.

استفاده از بلاک چین در بخش مالی می تواند روند حسابرسی را ساده کند. سوابق تغییر ناپذیر بلاک چین، حسابرسان را قادر می سازد تا آنها را برای انجام صحیح انطباقات با شفافیت جامع در رویدادهای سازمان مالی بررسی کنند. بلاک چین می تواند به حفظ شفافیت کمک کند، در نتیجه صداقت و رفتار اخلاقی ارائه دهندگان خدمات مالی را تضمین می کند. ردیابی هرگونه معامله مشکوک با بلاک چین آسان تر است. علاوه بر این، بلاک چین امکان دسترسی سریع به تمام اطلاعات مالی را فراهم می کند و در نتیجه زمان مورد نیاز برای فرآیندهای حسابرسی را کاهش می دهد.

مدیریت ریسک

بخش مالی در زمینه ارائه وام با سطوح قابل توجهی از خطرات مانند ایجاد اعتماد به واسطه ها مواجه است. خطرات دیگر شامل عدم رعایت تعهدات طرف مقابل و ریسک اعتباری ناشی از عدم تقارن اطلاعاتی است. علاوه بر این، تمرکز بانک های تجاری بر نظارت و پیگیری استفاده از وام در نهایت به واسطه ها بستگی دارد. ارائه دهندگان خدمات مالی اقدامات و استراتژی های اثبات شده ای برای مقابله با چنین خطرات ندارند.

استفاده از بلاک چین در خدمات مالی و بانکی می تواند تراکنش های همتا به همتا را فعال کند. بنابراین، ارائه دهندگان خدمات مالی می توانند نگرانی های خود را در مورد نقش واسطه ها در معاملات همتا به همتا حذف کنند. فناوری بلاک چین می تواند از قرار دادهای هوشمند برای تسویه سریع تر تراکنش ها استفاده کند، در حالی که تغییرناپذیری داده ها با بلاک چین قابلیت اطمینان را افزایش می دهد. مهمتر از همه، ثبت تمام معاملات در شبکه می تواند به کاهش خطرات مدیریت دارایی ها کمک کند. در نتیجه، پیاده سازی بلاک چین در عملکرد مالی می تواند ارائه دهندگان خدمات مالی را برای مدیریت ریسک موثر توانمند سازد.

روندهای کلیدی قابل پیش بینی برای کاربرد بلاک چین در خدمات مالی در آینده نزدیک

برداشت واضح از مزایای فناوری بلاک چین در خدمات مالی و چگونگی برخورد آن با چالش های موجود در چشم انداز مالی موجود، قطعا چشم اندازهای بلاک چین در امور مالی در آینده نزدیک را نشان می دهد که در این بخش نگاهی کوتاه به آنها خواهیم داشت:

◾به گفته کارشناسان، در آینده ای نزدیک شاهد بهبود و افزایش سرمایه گذاری شرکت ها برای بهره مندی از کاربرد بلاک چین در خدمات مالی خواهیم بود. بسیاری از خدمات مالی با استفاده از فناوری بلاک چین در حال توسعه هستند. سرمایه گذاری در زمینه کاربرد بلاک چین در خدمات مالی به ویژه در اروپا به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. بسیاری از استارتاپ ها به آرامی پیشرفت موثری را در اکوسیستم خدمات مالی با بلاک چین نشان می دهند.

◾بلاک چین نقش مهمی در توکن سازی دارد؛ یعنی فرایند صدور توکن در بلاک چین که نشان دهنده دارایی های واقعی می باشند. توکن سازی در حال حاضر یکی از راهکار های قابل توجه بلاک چین برای بخش مالی با فعالیت بیشتر و سرمایه گذاری های عمیق در واحدهای پول مجازی است.

◾استفاده از بلاک چین در خدمات مالی و بانکداری نیز با معرفی ارزهای دیجیتال بانک مرکزی زمینه های جدیدی پیدا می کند. ارزهای دیجیتال بانک مرکزی یا CBDC اساسا نوع جدیدی از پول بانک مرکزی است که بر اساس بلاک چین ساخته شده است. علاوه بر این، ارائه دهندگان خدمات مالی به دنبال فرصت هایی برای استفاده از بلاک چین برای مدیریت کارآمد صندوق های خود هستند. استفاده از بلاک چین در مدیریت صندوق می تواند به ارائه دهندگان خدمات مالی در مقابله با فشار مدیریت هزینه ها کمک کند.

◾روند مهم بعدی که می توانید در برنامه های بلاک چین برای بخش مالی در سال های آتی شاهد آن باشید، مربوط به سرمایه گذاری است. بر اساس داده های Crunchbase، شرکت های بلاک چین جهانی از سال 2016 حدود 23.2 میلیارد دلار در این بخش سرمایه گذاری کرده اند. علاوه بر این، شرکت های آمریکایی توانسته اند در مدت مشابه 3.3 میلیارد دلار سرمایه گذاری کنند.

با این حال، جریان مقابله ای نسبی بعد از سال 2019 به دلیل همه گیری جهانی، تردیدهایی ایجاد کرده است. بسیاری از علاقه مندان به صنعت در تلاش هستند تا بعد از همه گیری جهانی موضوع “آیا بلاک چین آینده مالی است” را منعکس کنند. با این حال، دیگر متخصصان صنعت مانند بروک پولاک، عضو هیئت مدیره Hutt Capital، نظرات متفاوتی در مورد پذیرش بلاک چین در خدمات مالی در سال های آینده دارند.

طبق گفته پولاک (در انتهای سال 2020)، فعالیت معاملات رشد بزرگی را در سه ماهه چهارم 2020 نشان می دهد و سال مطلوبی برای شرکت های در زمینه بلاک چین است. به گفته پولاک، عملکرد قوی شرکت های بلاک چین منجر به افزایش سرمایه گذاری برای پذیرش بلاک چین در بخش مالی خواهد شد.

علاوه بر این، استارتاپ های بلاک چین ابزارها و محصولات جدیدی را در اکوسیستم مالی غیرمتمرکز یا Defi معرفی می کنند. دیفای اساسا یک نرم افزار مالی است که بر روی بلاک چین با معماری مدولار توسعه یافته است. یکی از نمونه های بارز برنامه های دیفای به BitPay اشاره دارد. BitPay راه حل های پرداخت بیت کوین را برای سازمان ها و مشاغل ارائه می دهد.

بر اساس داده های Crunchbase، “بیت پی” در جذب سرمایه ای حدود 72.5 میلیون دلار موفق بوده است. از سوی دیگر، BlockFi در جذب تقریبا 160 میلیون دلار سرمایه گذاری موفق بوده است. بنابراین، به وضوح آشکار است که سال های آینده قطعا شاهد تغییرات زیادی در استفاده از بلاک چین در عملکرد مالی خواهیم بود.

نتیجه گیری

در یک نتیجه گیری نهایی، کاملا واضح است که فناوری بلاک چین یک راه حل ضروری برای بسیاری از مسائل موجود در صنعت مالی است. با ادامه یافتن دیدگاه های جدید درباره نحوه استفاده بلاک چین در خدمات مالی، شرکت ها و استارتاپ ها مفاهیم جدیدی مانند DeFi و CBDC را می توانند در سال های آتی گسترش دهند.

علاوه بر این، ارائه دهندگان خدمات مالی همچنان به دنبال فناوری بلاک چین برای شفافیت، امنیت، مدیریت ریسک و معاملات سریعتر هستند. با این حال، پذیرش بلاک چین در امور مالی همچنان با چالش های مختلفی روبرو است. توانایی سازمان ها برای پیش بینی روندهای جدید مربوط به کاربرد بلاک چین در خدمات مالی و عملکردهای در حال توسعه بلاک چین می تواند نتایج بهتری را رقم بزند.